شما در طول یک سال چند مرتبه به بیماری های مختلف دچار می شوید و هر بار چقدر زمان برای درمان آن نیاز است؟
اگر تعداد بیمار شدن فردی در طول سال زیاد باشد، یعنی احتمالا سیستم ایمنی بدن او ضعیف است و آن طور که باید از بدن فرد در مقابل بیماری ها محافظت نمی کند.
اما...
سیستم ایمنی بدن چیست؟
و برای تقویت آن چه باید کرد؟
سیستم ایمنی بدن:
سیستم ایمنی بدن متشکل از سلول ها و ارگانیسم هایی است که عوامل خودی را تشخیص می دهد و در مقابل عوامل بیگانه مانند مواد سمی و قارچ ها و… مقاومت می کند.
در محیط اطراف ما میکروب ها و ویروس های زیادی وجود دارد که میل دارند به بدن ما وارد شوند. سیستم ایمنی در بدن تمام موجودات وجود دارد و به تهاجم عوامل خارجی به بدن پاسخ می دهد.
اما اگر بدن فردی در برابر بیماری ها مقاوم نباشد و او مدام بیمار شود یعنی سیستم ایمنی بدن او ضعیف است.
تقویت سیستم ایمنی بدن:
تقویت سیستم ایمنی بدن ، بهترین دفاع ممکن در برابر بیماری ها است.
حتی می شود بگوئیم که سیستم ایمنی بدن نیروی نظامی بدن شماست. چون سیستم ایمنی در برابر همه عواملی که بدن را تهدید می کنند، چه خارجی و چه داخلی، دفاع می کند. این سیستم بدن را در مقابل بیماری ها، عفونت ها و ویروس ها محافظت می کند و به شما در بهبودی پس از آسیب کمک خواهد کرد.
سیستم ایمنی بدن شما هر روز برای محافظت از شما سخت کار می کند، اما مواردی وجود دارد که می توانید برای کمک به بهبود عملکرد آن انجام دهید و سیستم ایمنی بدن تان را تقویت کنید.
از جمله مواردی که می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند:
1.رعایت اصول بهداشتی:
اولین قدم برای مبارزه با بیماری ها، پیشگیری از ورود ویروس ها به بدن است. به عنوان مثال، شستن صحیح و مرتب دست ها، تمیز کردن سطوح ، حفظ فاصله با افراد در مکان ها و وسایل حمل و نقل عمومی، استفاده از ماسک و دستکش در زمان شیوع شدید ویروس ها (مانند شیوع ویروس کرونا) و… از جمله مواردی هستند که بدن را از ابتلا به بیماری ها محافظت میکند.
2.خواب کافی:
کم خوابی بر سیستم ایمنی بدن تاثیر منفی می گذارد. اگر بیش از پنج ساعت خواب در شب ندارید، ممکن است سیستم ایمنی بدن تان ضعیف شود. پس سعی کنید خواب کافی داشته باشید.
3.قرار گرفتن در معرض نور خورشید:
ویتامین دی برای بدن ضروری است و قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث می شود که بدن شما به طور طبیعی این ویتامین را تولید کند. ویتامین D کمک می کند تا احتمال ابتلا به بیماری هایی همچون افسردگی، بیماری های قلبی و سرطان های خاص کاهش یابد و حتی برای مبتلایان به اختلالات خود ایمنی هم تاثیرگذار است.
معمولا هر فرد فقط به 10 دقیقه آفتاب گرفتن در یک روز آفتابی نیاز دارد تا تمام ویتامین D مورد نیاز بدن خود را دریافت کند.
البته این را هم در نظر بگیرید که آفتاب بیش از اندازه می تواند باعث آسیب موقت به سیستم ایمنی بدن شما شود و حتی منجر به سرطان پوست گردد. به یاد داشته باشید که نور خورشید مفید است، اما شما باید زمانی که قصد دارید اوقات خود را در بیرون بگذرانید با کمک انواع وسایل حفاظتی از پوست خود محافظت کنید.
کارشناسان مراقبت از پوست توصیه می کنند که بهتر است همه افراد از ضد آفتاب با فاکتور محافظت در برابر آفتاب (SPF 30) یا بالاتر استفاده کنند و زمانی که تابش خورشید بسیار شدید است، لازم است که حتماً لباس محافظ مثل پیراهن آستین بلند، کلاه و عینک آفتابی نیز استفاده کنند..
4.آرامش تان را حفظ کنید و از استرس ها فاصله بگیرید:
استرس تأثیر قابل توجهی در ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شما دارد. در طول استرس و فشار، کورتیزول، آدرنالین و سایر هورمون های استرس از غده فوق کلیوی آزاد می شود. آن ها در کنار هم میتوانند به بدن شما کمک کنند تا با استرس کنار بیاید. معمولا کورتیزول مفید است چون باعث کاهش یافتن التهابی در بدن می شود که ناشی از پاسخ های ایمنی ناشی از استرس است.
اما اگر فرد استرس مزمن داشته باشد، هورمون های استرس می توانند با گذشت زمان بر نحوه عملکرد بدن اثر بگذارند. این امر باعث به وجود آمدن مشکلاتی همچون مشکلات زیر می شود:
نکته مهم:
یافتن راه های سالم مانند ورزش، یوگا، گفتار درمانی و... برای مقابله با استرس مهم و تاثیر گذار است، این موارد باعث کاهش خطر استرس طولانی مدت و مشکلات سلامتی مرتبط با آن می شود.
5.شاد باشید و بخندید!
خنده می تواند دوپامین و سایر مواد شیمیایی حس خوب را در مغز آزاد کند و این مسئله می تواند به کاهش استرس کمک کند.
6.رژیم غذایی مناسب داشته باشید:
داشتن یک رژیم غذایی سالم که شامل همه مواد ضروری بدن مانند میوه ها، غلات، سبزیجات، حبوبات، پروتئین ها و لبنیات و… برای تقویت سیستم ایمنی بدن اهمیت زیادی دارد.
7.تحرک جسمانی مناسب سن:
ورزش و سیستم ایمنی بدن با یکدیگر رابطه مستقیم دارند. با ورزش کردن گردش خون در بدن افزایش می یابد و در نتیجه سلول های ایمنی بدن با سرعت و کیفیت بیشتری به مبارزه با بیماری ها می پردازند. برای این منظور میتوانید فعالیت هایی مثل پیاده روی اصولی، دوچرخه سواری، طناب زدن و سایر ورزش های هوازی با سرعت کافی که ضربان قلب با آن ها بالا می رود را در برنامه ی روزانه ی خود قرار دهید.
8.کنترل وزن
کاهش یا افزایش ناگهانی وزن بدن، باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شود. باید روند تغییرات وزنی تحت نظر پزشک تغذیه و با رژیم های مخصوص فرد انجام شود و رعایت تعادل در این امر بسیار مهم است.
علائم ضعف سیستم ایمنی بدن:
نقص در سیستم ایمنی بدن به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم می شود.
نقص های اولیه به طور مادرزادی در بدن فرد وجود دارد به عنوان مثال بیماری گرانولوماتوز ، و نقص های ثانویه مثل بیماری ایدز به صورت اکتسابی به وجود می آیند.
در صورت مشاهده ی موارد ذیل در بدن خود بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا آزمایشات مرتبط با سیستم ایمنی بدن را انجام دهد.
سطر آخر:
جهان اطراف ما پر از ویروس است. ویروس هایی که هر لحظه احتمال دارد به بدن انسان حمله کنند و باعث بیمار شدن یا حتی مرگ فرد شوند. پس ما باید با تقویت سیستم ایمنی بدن مان به جنگ با آن ها برویم.
برای تقویت سیستم ایمنی بدن میتوانیم این موارد را رعایت کنیم: واکسن زدن، ورزش روزانه، خوب خوابیدن، خوردن غذاهای مقوی و سرشار از ویتامین، نوشیدن آب بهمقدار کافی، دوری از استرس و استفاده از مکملها و قرصهای تجویز شده توسط پزشکان.