{بیماری های چشم } پیرچشمی چیست و چرا اهمیت دارد؟


 

توانایی دید ما انسان ها در سنین و دوره های متفاوت زندگی، تغییر می کند. مثلا گاهی در افراد بالای 40 سال ممکن است اختلالی در دید به وجود بیاید، به این اختلال پیرپشمی می گویند.

اما...

پیرچشمی چیست؟

چه علائمی دارد؟

و آیا میتوان از بروز آن پیشگیری کرد؟

 

 

 

پیرچشمی

 

 

پیر چشمی چیست؟

کسانی که به پیرچشمی مبتلا اند اختلال در تطابق عدسی چشمشان دارند، این یعنی که فرد مبتلا دید واضحی از اشیائی که نزدیکش هستند ندارد و آنها را دورتر می بیند. افراد مبتلا به پیرچشمی در خواندن دچار مشکل می شوند، مثلا کلمات کتاب ها را به خوبی نمی بینند یا برای خواندن خطوط ظریف دفتر تلفن با مشکل مواجه می شوند. همچنین گاهی ممکن است احساس خستگی و سردرد کنند.

این اختلال در سنین بالا رخ می دهد. معمولا این سن بین ۴۰ تا ۵۰ سال قرار دارد. البته در افراد دوربین، ممکن است علائم پیر‌ چشمی در سنین پایین تری خود را نشان دهد. در این وضعیت فرد تصاویر ، اشیای نزدیک و نوشته ها را به صورت تار یا درهم مشاهده میکند. 

 

علائم پیر چشمی :

از جمله علائم پیزچشمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فرد در هنگام انجام بسیاری از کارهای خود مثل مطالعه و خیاطی به نور مستقیم و زیاد نیاز پیدا می کند.
  • خستگی چشم
  • خواب آلودگی سریع چشم در زمان مطالعه طولانی‌ به مدت طولانی
  • دید بیمار در نقطه نزدیک دچار مشکل شده تار و غیر واضح می شود.

 

علل بروز بیماری پیر چشمی :

خیلی از ما زمانی که پا به دهه پنجاه زندگی می گذاریم، ماهیچه هایی که لنز چشم مان را نگهداری می کنند، ضعیف می شوند. این ماهیچه ها وقتی ضعیف می شوند دیگر نمی توانند عدسی چشم را مانند گذشته به راحتی به حرکت درآورند، در نتیجه این اتفاق نوری که از سمت اشیاء به چشم می رسد به درستی روی شبکیه متمرکز نمیشود و بنابراین اجسام به وضوح دیده نمی شوند.

یعنی می توان گفت وقتی فردی دچار پیرچشمی می شود قدرت تمرکز خود را روی اجسام خارجی از دست می دهد.

به طور خلاصه میتوان گفت علل بروز پیرچشمی موارد زیر هستند:

  • افزایش سن
  • فشار خون بالا
  • دیابت
  • سوء تغذیه
  • عیوب انکساری مثل دوربینی می توانند قبل از ۴۰ سالگی موجب بروز این اختلال شوند.
  • سخت شدن پوسته عدسی چشم
  • کاهش قدرت عضلات جسم مژگانی
  • خستگی و بی خوابی

 

پیر چشمی

 

مشکلات ناشی از پیرچشمی:

اگر به پیرچشمی مبتلا شوید و به موقع و به شکلی مناسب ان را درمان نکنید، ممکن است دچار مشکلاتی شوید، از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تار شدن دید در زمان مشاهده جسم های نزدیک
  2. بالا رفتن نمره آستیگمات چشم
  3. ازیاد شدن اختلاف قدرت بینی میان دو چشم
  4. امکان ایجاد ناسازگاری با درمان هایی که چشم پزشک تجویز میکند
  5. ایجاد سردرد و سوزش چشم ها
  6. به وجود آمدن احساس خستگی شدید در چشم ها

 

 

پیشگیری از پیرچشمی:

بروز پیرچشمی خیلی وقت ها اجتناب ناپذیر استو با بالا رفتن سن ایجاد می شود اما با انجام بعضی کارهای ساده می توان از چشم ها محافظت کرد، از جمله این کارها می توان به موراد زیر اشاره کرد:

  • در زمان های منظم معاینه چشم انجام دهید
  • بیماری هایی که بر روی بینایی و چشم ها تاثیر سوء می گذارند، نظیر دیابت و فشار خون را کنترل نمایید.
  • به هنگام مشاهده علائمی مثل کاهش یک دفعه ی بینایی چشم، سریع به پزشک مراجعه نمایید. 
  • همیشه از عینک با نمره مناسب که مستلزم معاینه دکتر می باشد، استفاده کنید.
  • در زمان مطالعه از نور کافی و مناسب استفاده کنید.
  • از رژیم غذایی غنی از ویتامین A و C  استفاده کنید.
  • در معرض نور خورشید حتما از عینک آفتابی استفاده کنید.

 درمان پیرچشمی

درمان پیر چشمی: 

به طور کلی درمانی قطعی برای پیر چشمی وجود ندارد ، اما چندین روش مرسوم درمانی وجود دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:

 

1.عینک:

متخصصان چشم، معتقد اند که استفاده کردن از عینک مناسب، بهترین روش برای بهبود پیرچشمی می باشد. البته کسانی که قبل از مبتلا شدن به پیرچشمی، نزدیک بین یا دوربین بوده اند، با ابتلا به پیر چشمی لازم است از دو عینک استفاده کنند، یکی برای دیدن فاصله نزدیک و یکی دیگر برای دیدن اجسام دور. البته برخی پزشکان عینک های دو کانونی برای بیماران خود تجویز می کنند تا آنها بتوانند با استفاده از یک عینک، هم مسئله نزدیک بینی و هم مشکل دوربینی خود را حل کنند.

2.لنزهای تماسی:

بعضی بیماران به جای استفاده از عینک، تمایل به استفاده از لنزهای تماسی دارند. لنزهای تماسی دو نوع دارد. نوعی از آن به صورت چند کانونی تولید شده اند. این لنزها برای رفع همزمان نزدیک بینی و دوربینی کاربرد دارند و به این صورت کار می کند که قسمت بالایی آن برای دید دور و قسمت پایینی آن برای دید نزدیک ساخته شده است.

نوع دیگر و معمولی لنز تماسی برای اصلاح تک چشمی استفاده می شود، به این حالت که یک لنز برای رفع نزدیک بینی و لنزی دیگر به جهت رفع دوربینی استفاده می شود. با گذشت زمان مغز در به کارگیری یک چشم برای دید نزدیک و دیگری برای دید دور سازگار می شود. البته باید به این نکته توجه کرد که در این نوع از لنز، شما دید سه بعدی نخواهید داشت.
در استفاده از عینک و لنزهای تماسی با گذشت زمان و با تغییر شماره چشم، می بایست به پزشک مراجعه کنید تا پزشک طبق معاینات جدید، برای شما لنزهای جدیدی را تجویز کند. گاهی  با مراجعه به دکتر هنگام تجویز لنزهای تماسی، عینک هم برای شما تجویز می شود تا از آن عینک در زمان مطالعه استفاده کنید.

 

3.جراحی و لیزر:

گاهی بیمار نمیخواهد از لنزهای تماسی و عینک استفاده کند و شماره ی چشمش در تغییر است در این مواقع پزشک برای او جراحی یا لیزر تجویز می کند.

البته بیمار باید شرایط لازم برای عمل جراحی یا انجام لیزر را داشته باشد.

 

 پیشگیری از پیرچشمی

سوالات متداول:

 

دلیل سخت شدن پوسته عدسی چشم چیست؟

بعضی از اوقات آب ممکن است آب مروارید باعث افزایش فشار چشم می‌شود، اما گاهی این اتفاق می‌تواند نشان دهنده افزایش کدورت لنز و سخت شدن پوسته عدسی چشم فرد باشد.

 

دلیل پیر چشمی در جوانی چیست؟

در واقع اصطلاح پیر چشمی اصطلاح غلطی است و به این معنا نیست که فرد پیر شده و به همین دلیل دچار پیر چشمی شده است. این‌ها مجموعه‌ای از تغییراتی هستند که با بالا رفتن سن داخل بدن ما به صورت فیزیولوژیک و طبیعی رخ می دهند.

 

چه دارویی برای درمان پیر چشمی مناسب است؟

پیر چشمی قرص و یا داروی خاصی ندارد که با مصرف ان بهبود پیدا کند. درمان این بیماری بیشتر توسط ابزارهای کمکی انجام می‌شود.

 

سطر آخر:

پیر چشمی یک اصطلاح است! 

در واقع میتوان گفت زمانی که سن به بالای 40 سال رسید رفته رفته بیماری پیرچشمی خودش را نشان می دهد. البته این اتفاق در بعضی افراد زودتر و در برخی افراد دیرتر رخ می دهد.علت آن را هم  می توان به مواردی همچون کم شدن توانایی تطابق عدسی چشم ربط داد.

در این حالت دامنه تطابق چشم در نزدیک ترین نقطه کاهش یافته و بینایی و دید به صورت راحت و واضح نخواهد بود. به همین دلیل هم افراد برای دید بهتر ناجار اند که اشیاء، افراد، اجسام و هرچیزی را که قابل دیدن است دورتر از فاصله واقعی آن مشاهده کنند تا ان را بهتر و واضح تر ببینند. 


  • درج کننده مطلب: خانم نیلوفر شریفی
  • ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
  • ۴۳